Facken i Sverige

Facken i Sverige är uppbyggda enligt samma princip som fack i andra länder. Det är alltså en så kalald arbetstagarorgansiation som byggar på att demokratiska grunder och att kollektivet är starkare än individen. Grundtanken är alltså att man går ihop och lovar varandra att inte jobba för en mindre lön än den som man kommit överens om gemensamt. Om alla är med på detta så blir man en stark aktör på arbetsmarknaden som har kraft och förmåga att ställa krav på arbetsgivarna. Om ett fackförbuind ställer krav på en arbetsgivare om olika villkor på arbetsmarknaden, men arbetsgivarna i sin tur inte håller med om dessa så kan facket mana sina medlemmar till att gå ut och strejka, vilket i praktiken innebär att de slutar jobba och produktionen således stannar, utifall det inte finns tillräckligt många strejkbrytare som fortfarande jobbar.
 
 
Förutom verksamheten med att sluta avtal och sånt med arbetsgivarna så kan även fackförbunden ses som en marknadsföringsplattform för olika typer av försäkringar såsom hemförsäkring, inkomstförsäkring, sjukförsäkring och i vissa fall även sjukvårdsförsäkring.
De fackligt valda personerna som jobbar lokalt på de olika arbetsplatserna är ofta väl insatta i hur det fungerar  i vardagliga frågor såsom föräldraledighet, föräldrapenning, barnbidrag och annat som har anknytning till arbetet och privatekonomin. Det kan därför vara bra att känna den fackligt förtrondevalda på arbetsplasten och lära sig så mycket som möjligt av denna person när det gäller praktikaliteter som ovan.
En vanligt förekommande missuppfattnin är att facket och den statliga arbetslöhetsförsärkingen, a-kassan, är samma sak. Detta är dock inte fallet utan dessa två är två helt olika juridiska personer som har olika verksamhetsmål.
Det är även som så att det finns ungefär 60 olika fackförbund i Sverige idag som alla vänder sig till olika yrkesgrupper för att värna just deras yrkesgruppers rättigheter och styrka på arbetsmarknaden. Även om det kanverka lite komplext det här med oliak fackförbund och så, så är det gasnka enkelt egentligen. Om man är osäker på vilket fackförbund man skall vara medlem i så är det ju egentligen bara att kontakta de olika potentiella fackförbunden och höra efter om man skall vara medlem hos dem.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0