Inkomstförsäkra dig innan det är försent

Det märks ganska klart och tydligt att Sverige (precis som många andra länder) är på väg in i en lågkonjunktur. Hur märker man då detta? Jo om man inte själv blivit berörd av varseln ännu så borde man ha sett det i media. Personligen tycker jag att det var och varannan dag kommer besked via media om nya varsel. Senaste storföretagen att meddela varsel var Huskvarna och Ericsson. På Ericsson var det ungefär 1500 personer som ska varslas om uppsägning. Ganska mycket folk som kommer bli arbetslösa, eller hur?
 
Frömodligen så är den varslade personalen på Ericsson relativt kvalificerad och bör inte ha några större svårigheter att hitta nya jobb, iallafall i Stockholmsregionen. Kanske kan detta till och med bidra till att andra företag i regionen runt Ericsson ges möjlighet att växa eftersom de får möjlighet att anställa uppsagd Ericssson-personal.
 
Oavsett om man lyckas finan ett jobb direkt elelr inte efter det att man blivit uppsagd så kan det kännas tryggt att ha 80 % av sin lön under tiden man letar nytt jobb. Detta kan man lösa genom att för det första skaffa sig ett medlemskap i en a-kassa. A-kassan ger dock som mest lite drygt 10 000 i ersättning baserat på 80 % av 18 700 kr och sedan skatteavdrag. Tjänar man över 80 % så behöver man därför komplettara sin a-kassa med en inkomstförsäkring. Via sajten Inkomstförsäkra.se så kan man hitta mer information om hur en inkomstförsäkring fungerar samt få offerter på privata inkomstförsäkringar.
 
Viktigt att komam ihåg när det gälelr denan försäkringstypen är dock att det finns en tidperiod som man måste va kund innan försäkringen kan betala ut ersättning enligt villkoren. Vissa kallar denna tid karensperiod eller kvalificeringstid. I vilket fall så brukar den vara på 12 måander. För exempelvis de Ericsson-anställda som blivit varslade om uppsägning nu, så är det därför för sent för att kunna teckna en inkomstförsäkring. Iallfall om man vill kunna få ersättning från den. Och det vill man nog om man väl tecknat den.
 
Så oavsett om du jobabr på Ericsson eller inte, teckna en inkomstförsäkring - innan det blivit för sent det kan du tjäna på om du har oturen att bli varslad!

RSS 2.0