A-kassa

 

A-kassa är egentligen en förkortning på arbetslöshetskassa. Syftet med a-kassan är att ha hand om om och betala ut arbetslöshetsersättning för de medlemmar i kassan som blivit arbetslösa. Man kan alltså säga att a-kassa fungerar som en försäkring. I Sveriges avlånga land så finns det totalt sett ungefär trettio olika arbetslöshetskassor som var och en nishat in sig på en viss bransch/yrkesområde eller verksamhetsområde som a-kassorna själva benämner det. Syftet med detta är att respektive a-kassa bygger upp en unik branchkunskap om just det område som de har ansvar för. Att a-kassorna är nishade har även att göra med att de olika avgifterna som det kostar att vara medlem i respektive kassa är olika beroende på arbetslöshetsstatistik i repektive bransch. Detta upplägg är framtaget i rent försäkringstekniskt syfte vilket innebär att skadekostnaden skall spegla försäkringspremien.

Fortsättningsvis så är Akademiekrnas erkända a-kassa Sveriges största med cirka 650 000 medlemmar. Detta kan bero på att denna kassa har en av de absolut lägsta premierna då den endast är 90 kr per månad.  För skojs skull så har jag räknat ut att denna a-kassa omsätter ungefär 700 000 000 kr, vilket är mycket pengar.

Hur mycket ersättning kan då få från en arbetslöshetskassa? Det är en helt relevant fråga och mycket viktig i sammanhanget. Svaret på detta är att man kan få ungefär 10500 kr som mest per månad när man dragit av 20 % från beloppet 18700kr samt skatt. Det blir ungefär 477 kr per dag då kassan räknar med 22 ersättningsdagar per månad. Totalt sett så kan a-kassan betala ut ersättning i 300 dagar. Om man utnyttjar hela ersättningstiden så kan totalsumman med andra ord bli cirkus 143 000 kr. Detta är dock en sanning med modifikation eftersom man får en något lägre ersättning frånn den tvåhundrade dagen till den trehundrade. Men man ser ändå ungefär hur mycket akassan kan dela ut genom ersättning till en arbetslös. Nu är det dock som så att vem som helst inte kan få ersättning. Detta beror på att det finns vissa krav kopplade till ersättnignen. Som exempel så måste man ha varit medlem i en kassa i ett år samt att man måste uppfylla ett arbetsvillkor som innebär att man jobbat minst halvtid månaderna före arbetslösheten.

Om man får prata lite frmatidsutsiker gällande a-kassan så kan nämnas att det diskuteras hururvida a-kassan skall bli obligatorisk samt att avgiften även skulle bli en-hetlig, vilket innebär att alla på arbetsmarknaden skulle omfattas av akassa samt att alla skulle betla samma avgift. Förmodligen skulle då inte denna avgift debiteras via autogiro eller inbetalningskort eller faktura. Utan avgiften skulle istället bakas in i den skatt som medborgarna betalar till staten. Fördelen med detta är att ingen skulle glömma och gå med samt att avgiften skulle bli lägre för de som idag betalar höga avgifter till a-kassa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0