Hur fungerar sjukpenning?

 

 

De flesta av oss har nog varit sjuk någon gång. Och om man blir sjuk så kan det vara bra att veta vart man skall vända sig och vilka sociala förmåner och så som man har. En av de åtgärder som man berörs av om man blir sjuk är sjukpenning. Sjukpenningen är en del av den så kallade allmänna sjukförsäkringen och den är till för att skapa en grundtrygghet om man skulle ha oturen att bli sjuk.

Vart skall man vända sig för sjukpenning?
Om man blir arbetslös så är det sin akassa man skall vända sig till och om man blir sjuk så är det försäkringskassan man skall vända sig till. Det är dock bra om man först meddelar sin arbetsgivare om man är sjuk. Detta eftersom det är arbetsgivaren som ersätter den sjuke de första 14 dagarna. Eller ja, de första 13 dagarna iallafall. Första dagen på sjukfrånvaron är ju så kallad karensdag - och för den dagen så får man ingen ersättning. 

Hur mycket kan man då få i sjukpenning?
Precis som a-kassan så innebär sjukpenning att man får cirka 80 av sin bruttolön. Tjänar man över 37 000 kr/ månad så får man dock inte mer i sjukpenning eftersom det finns ett inkomsttak på 440 000 kr/år. Om man tjänar över detta belopp så kan man komplettera sjukpenningen med en sjukförsäkring. Gör man detta så kan sjukförsäkringen komplettera sjukpenningen så att man istället får 90 % av sin verkliga lön. På vissa arbetsplatser så finns även fackligt framförhandlande kollektivavtal där det finns avtalade sjukförmåner som kan komplettera sjukpenningen.

En annan privat försäkring som man kan teckna är den så kallade sjukvårdsförsäkringen som till skillnad mot sjukförsäkringen och sjukpennignen inte ger någon vidare ekonomisk ersättning om man blir sjuk. Istället säkerställer sjukvårdsförsäkringen att den sjuke får en express-väg till privata vårdgivare. Fördelen med denna försäkring är ju även att arbetsgivaren slipper betala ut så mycket i sjuklön, utan får istället tillbaka sin medarbetare snabbare, jämfört med om medarbetaren hade fått vänta i långa vårdköer till den staliga vården.

Sjukpennignen regleras för övrigt i den så kallade socialförsäkringslagen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0